Ernest Hemingway – 3 könyv

1:51Idén májusban a civilizáció érettségi miatt “tettem magamévá” talán az egyik legnagyobb amerikai regényíró (és novellista és újságíró) Ernest Hemingway három művét – Öreg halász és a tenger, Búcsú a fegyverektől és Akiért a harang szól.

Az a helyzet, hogy nem akarom lelőni semelyik könyvnek, főleg a regényeknek a végét, így hát ha csak egy kicsit is megtetszett valamelyik címszavakba szedett cselekménye, hajrá, olvassátok el őket! Tényleg nagyon jók.

Az Öreg halász és a tenger egy kisregény – Hemingway előbb Pulitzer-díjat, később pedig irodalmi Nobel-díjat kapott ezért a művéért. A kisregény egy idős kubai halász, Santiago életének nagy fogásáról szól – keserédes végződéssel.

A Búcsú a fegyverektől önéletrajzi ihletésű könyv, hiszen Hemingway is részt vett az első világháborúban gépkocsivezetőként. Megsérült, az olasz kormánytól a katonai bátorság ezüst érdemrendjét kapta meg, mert behúzott egy sérült katonát a menedékhelyre. Miután meggyógyult, egy milánói kórházban kezdett el dolgozni és itt szeretett bele Agnes von Kurowsky amerikai ápolónőbe – ezek a motívumok mind megtalálhatóak a könyvben. A történet egy amerikai önkéntes tiszt, Frederic Henry első világháborús élményeiről szól – balesetéről, szerelméről, a katonalétről és a háború viszontagságairól.

Az Akiért a harang szól a spanyol polgárháborúban játszódik – Hemingway megint csak saját tapasztalat alapján írt, hiszen háborús tudósító volt Spanyolországban, a köztársaság oldalán állt – főszereplője, Robert Jordan, amerikai bombaszakértő, és látszólag egy egyszerű feladatot kapott; fel kell robbantania egy hidat, majd az őt segítő partizánokkal elhagyni a hegyet, ahol bujkálnak. A cselekményidő rövid, alig néhány nap – ezalatt rengeteg minden történik: árulás, szerelem, halál…

Ha rám hallgattok, először a két regényt olvassátok el ;)

You Might Also Like

0 megjegyzés

Üzemeltető: Blogger.