A nyelvtanulásról

1:25
Az októberi (angol) érettségi közeledtével végre elővehetem ezt a régóta megírásra váró bejegyzésem a nyelvtanulásról és a meglévő nyelvtudás fejlesztésről, hátha segítségetekre lesz érettségire és nyelvvizsgára való felkészülésnél bármilyen nyelvből :) Remélem, hasznosnak fogjátok találni az itt leírt dolgokat, ha bármi kérdésetek van, nyugodtan írjatok!

Hozzávalók


A nyelvtanuláshoz két dolog kell: elhatározás és egy fenék. Igazából minden ezen a két dolgon múlik – arra viszont vigyázzatok, hogy ha egyszer megvan az elhatározás, ne hagyjátok, hogy mások (barátok, tanárok) elvegyék a kedveteket egy nyelvtől, mert elég nehéz lesz újra élvezni a nyelvtanulást. True story.

A feneketekre pedig azért lesz szükségetek, mert másképp nyelvet nem lehet tanulni, csak ha szépen leülsz a kis hátsódra és (pardon my French) beseggeled a dolgokat; gyakorlod a nyelvtant és megtanulod a szavakat.

A lényeg a tovább után jön :)a) A nyelvtan


Eddigi iskolai és a “kétdiákos” angoltanári pályafutásom alatt rájöttem egy hatalmas hibára a magyar nyelvoktatási rendszerben, mégpedig a teljesen következetlen és kusza nyelvtani alapok tanítására és a gyakorlófeladatokra, ezért érdemes a vizsgákra való felkészülést (és úgy mindent) egy gyors nyelvtani ismétléssel kezdeni, ilyenkor még lehet pótolni a hiányosságokat, meg amúgy is, ismétlés a tudás anyja :) Nem érhet semmilyen meglepetés sem, ha tudod a nyelvtant.

b) Szókincs


A középfok és a felsőfok között a különbséget a szókincs jelenti, erre pedig egy módon lehet szert tenni: tanulással! Azért nem mindegy, hogy egy vizsgán állandóan ugyanazt a néhány szót ismételgeted (csak más sorrendben), vagy szépen és választékosan tudsz beszélni a legbénább környezetvédelmis témáról :)

Módszerek


A “leülsz a kis fenekedre és megtanulod” módszer talán az egyik legjobb és leghatásosabb, az elején mindenki így csinálja, ám egy idő után több kell (vagy inkább valami sokkal szórakoztatóbb :D). Most jöjjenek azok a dolgok, amik nekem nagyon is beváltak:

a) Olvasás


Elő az angol Harry Potterekkel! Az idegennyelvű olvasást érdemes egy olyan könyvvel kezdeni, amit már egyszer olvastál, így tudni fogod, hogy miről is van szó, még akkor is, ha nem értesz mindent rendesen. Egyébként ez a szép az egészben: mindig lesz valami, amit nem fogsz érteni. Először minden ismeretlen szónál megállsz és kiszótárazod, az olvasási sebességed pedig 15 perc/1 lap lesz. Később rájössz, hogy mindig megállni, kikeresni, leírni iszonyatosan fárasztó és hülyeség, ezért inkább nem fognak érdekelni az ismeretlen szavak, és csak “simán” olvasol – és rájössz, hogy nem is olyan bonyolult, mert a szövegből 99%-ban ki lehet találni, hogy mit is akar az a szó jelenteni. Egy szabály van nálam: ha egy szó 3-nál többször fordul elő 3-4-5 oldalon belül, azt mindig megnézem.

Érdemes egyébként a számítógép előtt olvasni (nem a gépen, hanem előtte!) a szótározás miatt – én például angolnál a dictzone-t, franciánál a wordreference-t használom.

Amit fejleszt: nyelvtan, helyesírás, szókincs

b) Internet


A világon mindent megtalálsz az interneten. Én például nagyon szerettem nézegetni és olvasni aJustJared-et, de különböző divat-blogokat, magazinok oldalait is, és aztán ott van a Tumblr és 9gag is, ők egy kicsit szlengesebbek, de gyakorlásnak nagyon jók :) A facebookos játékok is nagyon hasznosak szókincsfejlesztés szempontjából – én minden “mezőgazdasági szakkifejezést” a FarmVille-ből tanultam… :)

Rengeteg vizsgagyakorló feladat (teljes tesztek!) is elérhetőek az interneten, aztán ott vannak a szótárak és részletes nyelvtani magyarázatok is – teljesen ingyen.

Amit fejleszt: amit csak szeretnél :)

c) Filmnézés


A szókincsem és angoltudásom fele filmekből származik. Először nagyon furcsa lesz valamit más nyelven nézni, de nem szabad feladni még akkor sem, ha alig értesz valamit – hiszen látod, hogy miről van szó! :) Érdemes először angol felirattal és nyelven nézni egy olyan filmet, amit már sokat láttál/kedvenced/kívülről tudod, aztán szép lassan hagyd el a feliratokat, és jöhetnek az eredeti nyelvű filmek és a MOM mozi. Én például már csak eredetiben nézem a filmeket :)

Ami nekem sokat segített az első időkben: egy filmet nézz – de állandóan. Nálam ez a Camp Rock volt, minden vizsga előtt megnéztem négyezerszer, egészen addig, ameddig minden egyes szót meg nem értettem, és már csak egy ilyen Disney filmecskéből is rengeteget lehetett tanulni.

Amit fejleszt: élőbeszéd, szókincs, nyelvtan, magnóhallgatás, kiejtés

d) Szókártyák


Főleg az első időszakban hasznos az, ha az új szavakat kis kártyákra írod – egyik oldalára mondjuk angolul, a másikra magyarul. Ha van 10 perced indulás előtt, buszozol, vagy csak egyszerűen unatkozol, ezeket jó elővenni és nézegetni. Egyébként egy szót akkor fogsz “örökre” megtanulni, ha legalább 7-szer találkozol vele, tehát érdemes leírni, átismételni, mondatban használni és máris összejön a 7 alkalom :)

Amit fejleszt: szókincs

e) Beszélj!


Magadhoz, családtagokhoz, a mammutos eladókhoz (vicces, hogy mennyire nem tudnak angolul), mindenkihez. Én például magamhoz csak angolul beszélek, meginterjúvolom magam, angolul ötletelek – ez azért jó, mert amikor máshoz beszél az ember, sokkal jobban fél attól, hogy hibásan fog beszélni, de amikor magadhoz beszélsz, ez valahogy nem tűnik annyira fontosnak.

És tényleg nem az – a legfontosabb az, hogy beszélj. Sokat. Persze figyelni kell a nyelvhelyességre, de nem görcsösen – a világ nem dől össze attól, hogyha lemarad az s, és különben is, magyarul is milyen sokan ragozzák helytelenül az ikes igéket, mégsem történik velük semmi :)

Amit fejleszt: előbeszéd

e) Zenehallgatás


A zenével szinte észrevétlenül lehet tanulni. Ami tutira be fog válni, az a következő: vegyél elő egy lapot és egy tollat, válassz ki egy számot, és hallás után írd le a dalszöveget! Ha megvan, keress rá az interneten és javítsd ki a hibákat, ha vannak.

Viszont arra kell vigyáznotok kell, hogy a dalok nyelvtani szempontból hm… nem mindig éppen kiválóak (és szlengesek is).

Amit fejleszt: magnóhallgatás

Vizsgák & felkészülés


Nekünk minden évben FCE majd CAE vizsgákat kellett írnunk – ezekről tudni kell, hogy egynyelvűek, tehát nekem csak az egynyelvű vizsgákkal van tapasztalatom :) Nagy valószínűséggel minden vizsgára igazak lesznek a következők:

Ja, és igen, egy fontos szabály: csak semmi pánik!

a) Szövegértés

Egy dolog: nem esünk pánikba, hanem szépen és higgadtan lefordítjuk a szöveget szóról-szóra. Gyakorlás (sok olvasás) kell ahhoz, hogy elsőre megértsünk egy idegen nyelvű szöveget.

b) Levélírás

A témától és a szavak számától függ, hogy mennyire kell rizsa-funkcióra kapcsolnunk. Levélírásnál a kulcsszó a rizsa és a kamuzás (ahogy beszédnél is) :) Ami még fontos: a felépítés és a válasz a feladatban feltett kérdésre!

c) Beszéd

Három szó: kamu, rizsa, kreativitás. Aki ügyes, a legbénább témáról is tud beszélni, és csak egyetlen egy ötlet kell hozzá, és azt nyúzni, ameddig le nem telik az idő – ehhez viszont szókincs kell. A nyelvtanra nem szabad annyira rágörcsölni, ha nagyon izgulsz és elrontasz valamit, meg fogsz állni (nekem olyankor mindig a westernfilmes ördögszekér-átfújás jutott eszembe) – a lényeg, hogy folyamatosan beszélj!

Remélem, valamit segítettem, ha bármilyen kérdésetek van, nyugodtan írjatok :)

You Might Also Like

0 megjegyzés

Üzemeltető: Blogger.