Fitzgerald: The Great Gatsby

1:00

F. Scott Fitzgerald - A nagy Gatsby

Olvastatok már olyan könyvet, amelyiket szó szerint nem lehetett letenni? A nagy Gatsby például ilyen. Én még suliból hazafelé is olvastam az utcán, meg tanulás helyett is, meg úgy általában olvastam és olvastam. Egész nap.

A történeta 20-as évek Amerikájában játszódik, egy nagyon gazdag fiatalemberről, Jay Gatsbyről szól. Gatsby fényűző estélyeket ad, és egy ilyen estélyre hívja meg szomszédját, Nick Carraway-t (aki egyébként a sztori mesélője is), és Nick így ismerkedik meg a titokzatos házigazdával, akit szinte még a vendégek sem ismernek. Ahogy múlik az idő, Nick és Gatsby barátok lesznek, és egyre többe tudunk meg Gatsby múltjáról, a pénzéről és Nick unokatestvére, Daisy iránt táplált érzéseiről…

Sajnos nem tudok olyan ajánlót írni, amelyik ne lőné le a “poént’, így hát csak annyit mondanék, hogy olvassátok el! Iszonyatosan jó. Komolyan. De a történet, a hangulat meg úgy az egész tényleg annyira magába szippantja az embert.

Az író, F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby-vel szerzett magának irodalmi hírnevet, és így lett barátja Ernest Hemingway is (aki állítólag sírva mondta a feleségének, hogy ő ilyen jót soha nem fog tudni írni). Egyébként a Benjamin Button különös életét is Fitzgerald írta.

A könyv alapján készült film 1974-ben Robert Redford, 2012-ben pedig Leonardo DiCaprio főszereplésével (a film év vége felé kerül mozikba).

You Might Also Like

0 megjegyzés

Üzemeltető: Blogger.