How to succeed at school without really trying

1:19

Holland tanulós írása annyira tetszett, hogy arra gondoltam, én is megírom a saját verziómat – a bejegyzés főleg a középiskolásoknak lehet hasznos, remélem, tényleg tudtam egy picit segíteni :)

Tumblr_mb0mtrxxvt1recdf5o1_500_large
Az iskolában

Egy csomó osztálytársam abban a hitben él, hogy ha órákon nem figyel, de majd dolgozat előtt lemásolja valakinek a füzetét, az elég lesz. Hát nem. Illetve igen, akkor, ha órán nem is figyel, de 5000 forint per óráért jár hozzá külön tanár heti kétszer, ami tök jó, de az iskolában ezt ingyen is megkapná, ha figyelne. Tehát a lényeg: figyelj és jegyzetelj órán! Ha valamit sokat hallasz és sokszor írsz le, arra sokkal jobban fogsz emlékezni, így otthon sem lesz gondod a feladatokkal és a néha teljesen hülye tankönyvi szövegek értelmezésével.


Időnyerő

A legfontosabb dolog: mindig arra van időd, amire szeretnéd. Csak jól kell beosztanod a délutánjaidat, így majd a tanulás, a sport, a különórák és még a szórakozás is békésen meglesznek egymással :) Egyszerűbb, hogy ha készítesz magadnak egy otthoni órarendet, ezen be tudod osztani az idődet (a házi mennyiségéhez és a különórákhoz igazítva), ráírhatod az otthoni feladataidat (pl: teregetés, kutyasétáltatás, stb). Nem baj, ha nem tartod be – de legalább tudni fogod, hogy mit kellett volna csinálnod! És még valami: ne este 7 után kezdj el tanulni!

Tartsd észben ezt a bölcs mondatot is: ne szarakodj! (Már bocsánat). Koncentrálj mindig arra, amit csinálsz, ne kezdj bele más dolgokba, ha még nem fejeztél be valamit (és ne ülj le a gép elé! Sőt, be se kapcsold, ha nincs szükségedre rá!) Kezdd a tanulást a könnyebb dolgokkal, ezekkel gyorsabban végzel, és több időd lesz a nehezebb/hosszabb feladatokra.

Azzal is rengeteg időt spórolhatsz meg, ha még aznap megírod a házi feladatot, amikor feladták – lehet, hogy csak jövő héten lesz újra biosz/kémia/civilizáció/stb, de “ma” jobban emlékszel az anyagra, és legközelebb már nem kell foglalkoznod vele. Lassan kezdhetsz rászokni a péntek délutáni tanulásra is (hiszen a pénteket már úgy is elrontották az iskolával), így hétvégén pihenhetsz nyugodtan, semmilyen iskolai dologgal nem kell bajlódnod :)

7746827696_2f7096b8fc_z_large

Szünet

Tarts pici szüneteket (számítógépezés nélkül!) a különböző tantárgyak/fejezetek között, de soha ne hagyj félbe semmit! Kivételek az olyan feladatok, amiket nem tudsz megcsinálni, hiába próbálkozol (hohó, matek :D) – tedd őket félre, csinálj valami mást, majd térj vissza hozzájuk egy jó óra múlva, biztosan rá fogsz jönni a megoldásra (true story). Ezekben a pici szünetekben “rágyújthatsz” egy kávéra/teára vagy bepakolhatsz a táskádba.

Tumblr_ln1jwa2sa61qhbunzo1_500_large

Jegyzetelj!

Ne csak az órákon, hanem otthon is – nekem például ez a módszer maximálisan bevált. Nem kell hosszan leírni a dolgokat, hiszen nem a tankönyvet másolod le, hanem magadnak készítesz egy hosszabb/rövidebb vázlatot. Szerepeljen benne minden, ami fontos, de csak néhány szóban, kis ábrával, logikusan felépítve (ilyen vázlatokat kell írni a szóbelin is). Én például az ilyeneket a nagyobb post it-ekre írom, és ha gyors ismétlést tartok, ezeket elég átolvasgatni.

Használj színeket is (kiemelő, rostiron), így jobban megjegyzed a dolgokat, átláthatóbbak lesznek a jegyzeteid.

Puska

Bátran írj puskákat, hiszen azzal is tanulsz. A lelkiismeretes puskakészítő röviden, átláthatóan ír, és a dolgozatnál rájön, hogy nem is kell használnia a puskáját, mert írás közben megtanulta az anyagot. Puskát soha ne írjatok telefonba, mert ott a legnagyobb a lebukás veszélye, és különben is, a telefonosokra játszanak a tanárok. A kis papír elrejthető számológépen, füzetben, tolltartóban, de a legjobb (viszont csak apró dolgoknál, képleteknél) a padra grafittal írt puska, mert az egy kézmozdulattal letörölhető :)

6636015945_e74ca45afd_z_large

Hol, mikor?

Általában próbálj meg 7-ig befejezni mindennemű tanulást, este 10 után pedig már csak kétségbeesett kísérletnek hívjuk a dolgot :) Az, hogy mikor állsz neki tanulni, attól függ, hogy mikor érsz haza – minél előbb, annál jobb! Ne nagyon halogasd a dolgot, csak kevesebb időd lesz pihenni.

Lehetőleg asztalnál tanulj, ott kényelmesen elférsz. Engem például zavar mindenféle hang, de rengeteg ismerősöm például csak zenére szeret tanulni, ez nem tudom, mennyiben befolyásolja a tanulás minőségét, de szerintem 100 százalékosan koncentrálni csak teljes csöndben lehet.

Akár egyedül, akár barátokkal, érdemes néha eljárni könyvtárba tanulni. Minden könyvtárnak van ingyenesen használható olvasó részlege, ott mindenféle könyvet és folyóiratot megtaláltok (természetesen kölcsönözni nem lehet őket), és csönd is van, ez az igazi nyerő kombináció :) Az együttes tanulás akkor jó, ha tényleg tanultok, nem pedig elröhögitek az egészet (ezért jó a könyvtár, mert ott nem szabad hangoskodni), ráadásul segíthettek egymásnak is.

Dolgozatok

A témazárók időpontját általában egy héttel előbb közlik a tanárok, ezért érdemes már aznap felosztani az átismételendő (vagy éppen megtanulandó…) anyagot és szépen elkezdeni tanulni/ismételni, így nem a TZ előtti napon kapsz ideggörcsöt attól, hogy még 50 oldalnyi töri vár arra, hogy magadévá tedd. Ha még jegyzeteid is vannak, nyert ügyed van :)

Kiselőadás

A kiselőadások nem csak azért hasznosak, mert egy óriási pluszpontot szerzel a tanárnál, hanem azért is, mert így tutira megtanulod az anyagot. Egy kiselőadás akkor jó, ha tartalmas, érdekes, PowerPoint prezentációnál pedig nincs túlzsúfolva a dia, esztétikus és érhető. És nem lapról olvasod föl, hanem előadod, a saját szavaiddal. Ez fontos, felőlem bármilyen überkirály is lehet egy ppt, ha az előadó egy papírlap mögé bújva motyog érthetetlen szavakat (a legjobb, amikor ő maga sem tudja, hogy az a kifejezés mit jelent, vagy éppen nem tudja kiejteni…!), ott én már elvesztettem az érdeklődésemet.

A legjobb barátod a Wikipédia – de nem mindig. Ha valamiről többet szeretnél megtudni, a Wikipédián kívül is olvass el más írásokat is. Egyébként angolosoknak nagyon ajánlom az angol Wikit, általában ott sokkal többet írnak az adott témáról (ez így van :D), és nyelvgyakorlásnak sem utolsó.

Hasznos dolgok

• Azt vettem észre, hogy sokkal jobban emlékszem dolgokra, ha tudom őket valamihez kötni – nálam ezek filmek, könyvek és képek. Szerintem ez a módszer mindenkinél működne :)
• Gyakorlás. Például a matek csak úgy fog menni, hogy ha gyakorolsz (erre jó a házi feladat is) – minél többet, annál jobb. Az Oktatási Hivatal oldaláról pedig le lehet tölteni az előző érettségiket, ajánlom mindenkinek szeretettel.
• Mondd fel otthon anyukádnak, testvérednek, kutyádnak, tükörképednek a leckét/verset/bármit.
• Olvass! A helyesírást és a szókincset csak olvasással tudod fejleszteni.

576919_10151021777362826_1991139589_n_large
Ti hogyan szoktatok tanulni? :)

You Might Also Like

0 megjegyzés

Üzemeltető: Blogger.