Anna Karenina (2012)

1:00

Joe Wright’s version of Tolstoy’s Anna Karenina. Before I continue I have to point out that I didn’t finish reading the book (realism is not my thing) though I had to study a lot about it and that’s why I decided to watch this adaptation (yeah, surely).

Még tavaly nyáron kezdtem el olvasni Tolsztoj Anna Karenináját, de úgy látszik, a realizmus nem az én világom, nem tudtam befejezni a könyvet – de milyen szerencse, hogy egy hónappal később leadták a tévében a Sophie Marceau-os és Sean Beanes filmet :). Az idei emelt szintű érettségiben is tétel volt a könyv, így a nagy tanulás közben szakítottam időt és (pusztán tanulmányi célzattal) megnéztem a 2012-es Joe Wright-féle adaptációt Keira Knightley-val.


történet a 19. századi Oroszországban játszódik, az előkelő Anna (Keira Knightley) Moszkvába utazik, hogy megmentse bátyja, Oblinszkij (Matthew Macfadyen) házasságát, a moszkvai állomáson pedig találkozik Vronszkij (Aaron Taylor-Johnson) gróffal. Eközben Levin (Domhnall Gleeson), Oblinszkij barátja megkéri Kitty (Alicia Vikander) kezét, aki Vronszkij ajánlatára vár, és kikosarazza a férfit. A bálon azonban nem történik meg a várt leánykérés, Anna teljesen elvarázsolja Vronszkijt – később viszonyt is kezdenek, hiszen Anna sosem volt boldog a férje oldalán, de úgy tűnik, ebben a kapcsolatban végre megtalálja a boldogságot. Anna férje, Karenin (Jude Law) azonban nem egyezik bele a válásba, és eltiltja a feleségét közös fiúktól, így majd Vornszkijjal közös kislányának születésének sem tud majd annyira örülni. Minél szorosabbra fűzi a szálakat a férfival, annál inkább taszítja el őt magától… Ráadásul a kor elvárásainak “nem megfelelően” nyíltan vállalják házasságtörő kapcsolatukat és a boldogságukat.


Az Anna-szállal párhuzamosan fut a Levin-szál is, csak pont egymás tükörképei: míg Anna “lefelé”, Levin “fölfelé” halad, Kitty végül hozzámegy feleségül, gyerekük születik, a kapcsolatuk boldog és kiegyensúlyozott, míg Anna egyre kétségbeesettebb és reménytelen helyzetéből már csak egy út vezet kifelé…

 

Set in 19th century Russia, the story revolves around aristocrat and socialite Anna (Keira Knightley) who travels to Moscow to save her brother’s marriage, meets count Vronsky (Aaron Taylor-Johnson) at the railway station. Meanwhile Levin (Domhnall Gleeson), Oblonsky’s friend, proposes to Kitty (Alicia Vikander), who is waiting for Vronsky’s proposal, but the girl turns him down. At the ball Vronsky falls in love with Anna – soon they start a love affair. Anna never loved her husband and seems to find happiness in this relationship. However, her husband, Karenin (Jude Law) refuses to divorce Anna and doesn’t allow his wife to see their son. She is desperately trying to bind Vronsky even closer to her but by this she is starting to scare him off … Russian society despises Anna for neglecting conventions and having a “known” affair.


Parallel to Anna’s storyline, which is constantly declining, the Levin-storyline is constantly rising, they are each other’s reflections – Kitty finally marries him and gives birth to their son, they live happily (ever after) while Anna becomes more and more desperate and finds only one way out from her hopeless situation…

 
A Joe Wright-féle film látványvilága valami elképesztő, de tőle ez már megszokott. Nekem különösen tetszett a színpados megoldás, hiszen a szereplők tényleg a “reflektorfényben” élik az életüket és a legtöbbjük valamilyen szerepet játszik, és ezt a színpaddal szimbolizálták (bár az elején ez egy kicsit fura volt). A ruhák is gyönyörűek, ami kinézet szempontjából viszont számomra felfoghatatlan volt, az Anna haja. Igazából nem is tudom, hogy miért, de zavart. Ami még nagyon tetszett, és nekem soha nem szokott feltűnni, de most feltűnt, az a vágás. A történet sokkal pörgősebb és izgalmasabb lett tőle, persze a könyv adta kereteken belül :)


Untitled anna karenina | Tumblr ♥ Anna Karenina ♥ / Ekaterina Alexandrovna Shcherbatskaya (Kitty)  
The movie is spectacular, but what did you expect from Joe Wright? I really loved the whole stage-idea as the characters all live in the spotlight and they are actually playing different roles (though it was a bit strange at the beginning of the movie). The costumes and dresses are stunning, the only thing I’m not happy with is Anna’s hair. It really annoyed me, I don’t know why but I found it really distracting. The other thing I really liked and I’m not that kind of movie watcher who pays attention to such thing: editing. It made the story much more exciting – of course we’re talking about a book adaptation :)

A szereplők közül ezzel a Vronszkijjal vannak óriási problémáim. Eleve senki nem hinné el, hogy ez a kis bajuszos gyerek képes meghódítani bárkit is, plusz Anna és Vronszkij között nagyjából annyi kémia van, mint két tégla között, pedig Anna éppen hogy azért hagyta el a férjét, mert a kapcsolata Vronszkijjal olyan hihetetlenül izgalmas volt, tele szenvedéllyel, stb. Viszont Kitty és Levin között már több volt, az ő kapcsolatuk amúgy is sokkal boldogabb, mint Annáéké, még a szerencsétlen kezdet ellenére is :)

I have huge problems with this Vronsky guy. I don’t think that anybody would believe that this boy with a fake mustache could ever conquer anybody’s heart or that anybody would consider him a heartthrob (ever). The chemistry between Anna and him was like the chemistry between two bricks, though in the book Anna leaves her husband because her relationship with Vronsky is so full of love and passion. However, Kitty and Levin had much more, their relationship is more balanced and happier compared to Anna’s, though it started rather unfortunately :)


Úgy összességében nekem tetszett a film, ha szeretitek a Joe Wright filmeket, nagy valószínűséggel ez is tetszeni fog (nekem nem tetszett annyira, mint a Büszkeség és balítélet, de nem is reméltem semmi olyat), a könyv rajongóiról viszont nem tudok nyilatkozni. És lehet, hogy adok még egy esélyt a könyvnek, így hogy tudom, mi lesz a vége és mire számítsak, megéri :)

All in all I liked the movie, if you like what Joe Wright does you’re most probably going to like it (I din’t enjoy it as much as Pride and Prejudice) – I can’t say anything about the fans of the book, sorry. And perhaps I’m gonna give the book another try, now that I know how it all ends and what to expect, it’s worth it :)


Ti már láttátok? Nektek hogy tetszett?

You Might Also Like

0 megjegyzés

Üzemeltető: Blogger.