Frozen (2013)

23:00


After Tangled I didn't really expected Frozen to be this good (or any animated Disney movie to meet my "I grew up watching 90's Disney movies" standards, but Frozen certainly did). Before watching it I read so many reviews, most of them saying that Frozen is finally bringing back that Disney magic that disappeared at the turn of the century. And one can't argue with that.

A Tangled (Aranyhaj és a nagy gubanc) után nem gondoltam volna, hogy a Frozen (Jégvarázs) ennyire jó lesz. Ahogy azt sem, hogy számítógépes animációs Disney film képes lesz megütni a 90-es évek Disney filmjeinek a szintjét. Annyi jót olvastam erről a filmről, a legtöbb kritikában és ajánlóban majdnem mindenki kiemelte azt, hogy a Frozen végre visszahozza azt a Disney-varázst, ami eltűnt a századfordulón. És ez így igaz.


The story is loosely based on Andersen's tale 'The Snow Queen'. I'm not gonna spoil anything (you could ask: why would you spoil anything, it's a Disney movie, we know how it ends. But hah, you don't know, and it has a few "unexpected" moments, so I'm strictly sticking to a not-so-interesting plot description) - The young queen Elsa of Arrandale has dangerous powers and when she freezes the whole kingdom, it's up to her young sister, Anna, to find her and stop the eternal winter. 

A történet Andersen Jégkirálynő meséjének nagyon szabadon kezelt Disney-adaptációja. Nem fogom lelőni azoknak a poént, akik még nem látták a filmet (most nyugodtan kérdezhetnétek, hogy mit tudnék elárulni erről a filmről, már ránézésre lehet tudni, hogy mi lesz a vége. De haha, nem egészen tudjátok, lesz benne néhány olyan pillanat és "csavar", amire nem is számít az ember, szóval maradjunk csak a száraz és unalmas, semmitmondó leírásnál) - Arrandale fiatal királynőjének, Elsának, varázsereje van, és amikor befagyasztja az egész királyságot, a testvérén, Annán a sor, hogy megkeresse nővérét és véget vessen a télnek.


The animation (I have to point out that I don't like computer animated Disney) is stunning, everything is spectacular (and blue). The voices of the characters are just wow - I didn't know what to expect when I first heard them in the trailers, I thought that the voices just didn't match, but oh boy, I was wrong. Kristen Bell was a great Anna, casting Idina Menzel as the voice of Elsa was the greatest thing that Disney could do, Josh Gad's voice made Olaf adorable (you wouldn't think that a talking snowman can actually be a great idea, and even be liked by everybody older than 7, but I loved him and I'm 20), and last but not least Jonathan Groff, I love your voice.

A számítógépes animáció és a tél hihetetlenül jó kombináció, minden apró részlet gyönyörűen ki van dolgozva (és minden gyönyörű kék). Az eredeti hangok is telitalálatok - amikor először hallottam őket az előzetesben, egy kicsit szkeptikus voltam (jó, nagyon), mert az előzetes alapján nem passzoltak a karakterekhez. Kristen Bell remek Anna volt, Idina Menzelt választnai Elsának pedig szerintem a Disney legjobb döntése volt szinkron-szempontból, Josh Gad tette szerethetővé Olafot (mert ugye a 7 éven felülieknek elég érdekes lehet egy beszélő hóember egy olyan filmben, amiben nem beszélnek a rénszarvasok, de én imádtam Olafot így 20 évesen. Meg a trollokat is.), és Jonathan Groff, imádom a hangod. Pont.


Let us just stop for a minute and talk about the music (and by that, I mean Idina Menzel's wonderful voice). To be honest, apart from Let It Go, which sends shivers down my spine every time I hear it, the other songs make sense only in the "context" and thus are insignificant (in a way). However, it doesn't apply to the opening song and theme, Vuelie/Frozen Heart (I tend to listen to that on repeat) and the score, which is awesome (the opening reminded me of Pocahontas, gosh, I love that movie too).

A zenével kapcsolatban annyit szeretnék megjegyezni, hogy a szuperfantasztikus Idina Menzelen és a Let It Go-n kívül a többi szám annyira nem volt "hű" (amikor először hallottam a számokat, egy kicsit csalódott is voltam), mert többnyire csak filmnézés közben van értelme. Ez nem igaz a nyitó szám(ok)ra, a Vuelie/Frozen Heart-os kezdés engem a Pocahontasra emlékeztetett.


This part may contain spoilers!
What is new in Frozen - and there are several "undisneylike" motives in this movie - is basically the way it approaches love (which is not new to those who saw Brave, but here guys are added too). When two characters say the very sentence 'you just can't marry a man you've just met' (at least they have spoken), that kinda goes against swapping your voice for a pair of legs for a guy whom you've been stalking, and kissing sleeping/dead princesess. In Frozen, male characters are just sidekicks, the focus is on sisterhood and on Anna's love for  her sister. Of course, there's true love's kiss and stuff, but the movie and the problems doesn't end with that. 

Ami más és új a Frozenben - és ebben a filmben van néhány nem-disneys motívum - az igazából az, ahogy a szeretetet mutatja be (ami ugye nem új azoknak, akik látták a Merida, a bátort, csak ebben a filmben a szerelem is téma). Elve ugye amikor már két szereplő is kimondja azt, hogy "nem mehetsz hozzá valakihez, akit csak most ismertél meg", az azért eléggé szemben áll azokkal a dolgokkal, hogy elcserélem a hangom lábakért, hogy összejöhessek azzal a sráccal, akit eddig a távolból figyeltem (stalker Ariel), és halott/alvó hercegnőket csókolgatok. Ráadásul a Frozenben a férfi karakterek nem mentenek meg senkit, inkább mellékszereplők, míg az igazi hangsúly a két testvér kapcsolatán van. Persze, van igaz szerelem csókja meg mindenféle, de a problémák és a film nem ér véget ezekkel.


If you like the the 90's Disney, I highly-highly-highly recommend Frozen, it will not disappoint you. It basically just made its way to my top 5 Disney Movies List, it was truly and honestly good (already watched it twice).
I truly enjoyed it, hope you will enjoy it too.

Ha szeretitek a "régi Disney-t", nagyon ajánlom a Frozent, nem fog csalódást okozni. Tényleg, nekem nagyon-nagyon tetszett (már kétszer is láttam). Nem tudom, hogy magyarul milyen a film, ha tehetitek, angolul nézzétek meg (már csak Idina Menzelért és Olafért is).

Ha már láttátok, nektek hogy tetszett?

You Might Also Like

0 megjegyzés

Üzemeltető: Blogger.