Pride and Prejudice (1995)

23:00

Well, that was unexpected.  
Hát erre nem számítottam.


You might don't know that I am/was totally bewitched by the 2005 version of Pride and Prejudice with Keira Knightley. But I haven't seen the 1995 TV-series until like last Friday. Don't ask why, I have absolutely no idea. Guess I was prejudiced. 
You have probably heard your mother/female relatives/the female population of the world saying that the 1995 BBC adaptation of Pride and Prejudice is the best - ever. Let me confirm that. 

Azok, akik látogatták a régebbi Classy Catet, emlékezhetnek, hogy egy kicsit nagyon szeret(t)em a Büszkeség és Balítélet 2005-ös, Keira Knightley-s filmváltozatát. Azonban akkor még nem láttam az 1995-ös sorozatot (nem tudom, miért, de nagyon előítéletes voltam vele kapcsolatban, ami nagyon csúnya dolog volt részemről), de a múlt héten rájöttem erre az oltári nagy tévedésemre, és megnéztem az igazi Büszkeség és Balítéletet.
Valószínűleg már hallottátok anyukátoktól/nőnemű rokonoktól/a világ nőnemű populációjának legalább a felétől, hogy az 1995-ös, a BBC által készített Büszkeség és Balítélet a legjobb a világon. És én ezzel nagyon is egyetértek.
But what makes it one of the best book adaptations and period dramas? That the 6 episodes are actually 6 hours long together? The well-portrayed (okay, almost) characters? That it keeps to the book, apart from one scene which makes it even better? Colin Firth as Mr. Darcy? Or all of it together? Maybe. 

De miért lett ez az egyik legjobban sikerült könyvadaptáció és kosztümös sorozat? Azért, mert a 6 rész együtt nagyjából 6 óra? A tökéletesen (na jó, majdnem) ábrázolt szereplők? Az, hogy teljesen hű maradt az eredeti műhöz (kivéve egy aprócska jelenetet, amitől még jobb lesz az egész)? Colin Firth Mr. Darcy-jától? Vagy az itt felsorolt együtt? Talán.


As the whole story is divided into six parts, it is easy to remain true to the novel and keep the dialogues and everything, thus adapting Pride and Prejudice sooooo perfectly to TV screen. (Okay, that wet-shirt-Darcy is not exactly in the book, and it would have been way too improper at that time, but we can get over it, can't we?). The cast is wonderful, the characters are so well portrayed - just as you imagined them while reading. Mrs. Bennet was as annoying and loud, Mr. Bennet as charmingly ignorant as they were written. At first I didn't like the girls, especially Jane and Elizabeth, but I  was so wrong (prejudice, huh?) - Jennifer Ehle was the perfect Elizabeth (sorry Keira Knightley). The actors were cast so perfectly, remaining true to their characters the whole time - I wanted to slap Lydia so bad (just as while reading the book). And Mr. Collins. And Lady Cathrine. And if we are talking about perfection, did I mention Colin Firth's Mr. Darcy? Who looked like grumpy cat in breechers for 3 episodes straight? 
And the settings were lovely, the costumes were beautiful - the whole essence of Pride and Prejudice was captured so accurately that you could hardly wish for anything more.
Everything was perfect about this mini-series. 
Except for Jane. I'm sorry, Rosamund Pike was a really great choice in the 2005 movie, that is what better in the new version - that, and the music. Nothing else.

Mivel a történetet hat részben dolgozták fel, könnyű volt hűnek maradniuk a könyvhöz, megtartani az eredeti dialógusokat (és úgy mindent) - a készítők szinte tökéletesen adaptálták a Büszkeség és balítéletet TV képernyőre. Jó, a vizespólós Darcy nem egészen szerepel a könyvben, abban az időben ez több mint illetlen lett volna, de ezt azért most túl tudjuk élni, nem? A színészek fantasztikusak, a szereplők szinte teljesen olyanok, amilyennek olvasás közben képzeli őket az ember. Mrs. Bennet pont olyan idegesítő és hangos, Mr. Bennet pont annyira elbűvölően nem törődik semmivel sem, mint ahogy az a "nagy könyvben" is meg van írva. "Látatlanban" a lányokkal voltak problémáim, főleg Jane-nel és Elizabeth-tel, de nagyjából az 5. percben rájöttem, hogy Jennifer Ehle a tökéletes Elizabeth Bennet, én pedig előítéletes vagyok. 
Tényleg tökéletesen válogatták össze a színészeket, akik végig hibátlanul játszottak - Lydiát nagyon szerettem volna megütni. Ahogy Mr. Collinstól is viszketett a tenyerem. És ha már a tökéletességről beszélünk, említettem már Colin Firth Mr. Darcy-ját? Aki az első három epizódban pontosan úgy tudott nézni, mint Grumpy Cat? 
Nem csak a szereplők voltak hibátlanok, de a sorozat díszletei és a kosztümök is gyönyörűek és nagyjából korhűek voltak - a készítőknek sikerült megragadniuk azt a valamit (talán a hangulat lenni ide a jó szó), ami annyira "elvarázsolja" ez embereket a Büszkeség és balítéletben.
Ebben a sorozatban tényleg minden tökéletes volt.
Kivéve Jane-t. Szerintem Rosamund Pike sokkal jobb választás volt a 2005-ös filmben, nagyjából ez az egyetlen apróság, amiben az új verzió jobb a sorozatnál - ez, és a zene, semmi más.


I would recommend this 6-episode mini-series to all of you, whether you have read, loved, and still fangirl over Pride and Prejudice or not. This TV series is a truly outstanding period drama. You're gonna love it.

Én teljes szívemből ajánlom ezt a 6 részes sorozatot mindenkinek, akár olvasták, szerették és rajonganak a Büszkeség és balítéletért, akár nem. Ez a filmsorozat kiemelkedően jó, szerintem szeretni fogjátok. 

You Might Also Like

0 megjegyzés

Üzemeltető: Blogger.